North-American-Mini-Excavator-Sales

Мини багерите достигнаха нов максимум на продажбите си в Северна Америка. Какво се случи? Крис Слейт, управляващ директор на Off-Highway Research, разказва.

През 90-те години за добра година се смяташе ако има продадени около 4000 мини багери и мини челни товарачи в цяла Северна Америка. На фона на настоящите продажби това е малка цифра. Продажбите на мини товарачи са били около 50 000 машини годишно през по-голямата част от настоящото десетилетие. Освен това на пазара всяка година излизат 25 000-30 000 комбинирани машини – товарач с багер.

Нещата започнаха да се променят в началото на 2000г., когато доминирането на мини багерите стремглаво надхвърли 10,000 – 20,000 бр. за година. 2006г. се оказа забележителната с достигането на връх от 30,000 продадени мини багери. След това, в резултат на ипотечната криза и начало на глобалната рецесия, последва спад в жилищното строителство. Тези промени взеха своите жертви през следващото десетилетие и на пазара на компактната строителна техника.

Но когато пазарът на мини багери се възстанови, той го направи с гръм и трясък. През 2015 г. продажбите за първи път надхвърлиха 30 000 компактни мини строителни машини. През следващите шест години беше поставен нов рекорд по продажби. Броят на продадените мини багери и мини челни товарачи беше  впечатляващ през 2021 г. и 2022 г. През всяка от тези години бяха продадени 65 000 компактни мини строителни машини.

Ръстът от последните две години беше свързан с бума на жилищното строителство по време на пандемията. И компактните верижни товарачи също се радваха на подобен скок. Дългосрочната тенденция на растеж показа, че се случва нещо по-фундаментално с пазара на компактна строителна техника.

Тъй като тези машини се продават във все по-големи количества, продажбите на комбинирани машини тип багер с товарач са намалели. Продажбите са били под 10 000 единици годишно през последните три години. Няма голямо възстановяване през 2021 г. Същата тенденция се наблюдава в Европа през последните 10 – 15 години. Мини багерите печелят по-голямо доверие, докато традиционният продукт за някои пазари – комбиниран багер с товарач, постоянно губи позиции.

Предпочитат се „големи“ минита

Докато в Европа пазарът е фокусиран върху компактни строителни машини до и под 2,5 тона, то търсенето в Северна Америка започва от 2 тона. Компактните строителни машини от 2 до 6 тона (горната граница на класификацията на мини багерите на Off-Highway Research) представляват около 85% от продажбите в Америка.

Това предпочитание към сравнително големи мини багери е една от основните причини, поради която се очаква сегментът да остане силен през следващите пет години. Тези компактни строителни машини са достатъчно големи, за да имат приложение в инфраструктурното и жилищното строителство.

Тази тенденция се простира и до по-малките класове компактни верижни багери, които отново са в растеж през последните 10 до 15 години. Машините в класа с размери от 6 до 12 тона сега представляват около 35% от всички продажби на верижни багери. Сравнете това с преди 15 – 20 години, когато най-популярният клас бяха 20 тонните верижни багери. Като цяло пазарът имаше тенденция към много по-тежки строителни машини.

Ясно е, че търсенията и предпочитанията се променят с времето. В случая на мини багерите, потребителите са повлияни от по-малкия въглероден отпечатък и 360-градуса завъртане на тези компактни строителни машини. Освен това, купуването на мини багер винаги е значително по-евтино от инвестицията в комбиниран багер с товарач.

Related Posts