Челен товарач LiuGong

Настъпвайки здраво, китайските колесни товарачи изграждат репутация на бразилския пазар на машини, които няма как да се определят вече като нискотехнологични.

——-

В очите на онези, които са свикнали да работят с машини, произведени от западни марки, нахлуването на китайски машини в Бразилия, преди около десетилетие, предизвика различно преживяване. С по-ниски цени и опростен дизайн, азиатското оборудване  вървеше срещу технологиите, точно когато западните марки започнаха да надграждат вградената електроника.

От друга страна, предизвикателството бе да се убеди пазара, че това оборудване – здраво и по-лесно за поддръжка – е конкурентно, в някои случаи идва от фабрики с повече от половин век история в Азия и работи в няколко страни, включително и на доста взискателните европейски и северноамерикански пазари.

Въпреки това, отвъд гаранцията, големият брой работни часове и добрата работа на машините, бразилските клиенти искаха ангажимент в техническата помощ и доставката на части. В противен случай китайската марка щеше да изчезне от пазара.

Но това не се случи. През годините, китайските машини си намериха мястото на пазара с тропикализацията (заради климата в Бразилия) на някои модели в специфични ниши, като поддържащи операции. Дори и през политико-икономическата криза от последното десетилетие, предизвикала „естествен подбор“, който прогони много марки, китайските производители с най-добро представяне, останаха в Бразилия, включително с местно производство.

Челни товарачи

В допълнение на факта, че някои марки са собственост на индустриални гиганти като SEM (Shandong Engineering Machinery) & SDLG (Shandong Lingong Construction Machinevery), е еволюцията в профила на китайските челни товарачи, които вече не могат да се характеризират като нискотехнологични. “Технологията набира сили все повече в нашия сегмент, като става жизненоважна за намаляването на разхода на гориво, а освен това увеличава производителността и осигурява безопасност на работното място, опростени операции и поддържка”, казва Тиаго Еуфразио, продуктов и маркетинг мениджър на LiuGong Латинска Америка. “Като цяло, тези фактори станаха изискване за почти целия пазар.”

Справка

Фокусът се промени. Справка в Китай показва, че за 60 години LiuGong (Guangxi LiuGong Machinery) от местен лидер се превръща в глобален износител с изключителен потенциал. Еуфразио споделя, че компанията има пет центъра за проучване и развитие по света, както и екип от над хиляда инженери, които разработват истински решения за потребителите. Затова и тяхната репутация се подобрява. През 2016 г., компанията пуска H-сериите на колесните товарачи, които, според бразилеца, са пример за подражание по много компоненти – разход на гориво, лесна поддържка и функционалност. “Тези машини са адаптирани да работят в различни сегменти, със специфични конфигурации за строене, агрикултура, миньорство, горско стопанство и други”, добавя мениджърът. Според специалиста, H-сериите имат иновативен дизайн, предлагащ концепцията за комфорт на оператора, по-добър контрол на операциите, и лесна поддръжка. “Кабината дава добра ергономичност и панорамна гледка”, подчертава Еуфразио.

Портфолито на LiuGong включва челни товарачи с оперативно тегло от 5 до 50 тона, но на бразилския пазар, основния фокус пада върху челните товарачи модели 835H, 848H, 856H, съответно с 11, 15 и 18 тона оперативно тегло, които имат специфични конфигурации. “В момента LiuGong е в процес на пускане на пазара на специална модификация на челния товарач 848H, разработена да работи за придвижването на захарната тръстика в мелниците”, казва мениджърът. “Този челен товарач има специфична за приложението си кофа, с обем 6 куб.м, изключителна система за филтриране на кабината, специфични защити за елиминиране на натрупването на отпадъци от захарна тръстика в основните отделения на челния товарач, противопожарна защита и автоматичен двупосочен вентилатор.”

Мениджърът на LiuGong за Бразилия споделя, че челните товарачи на китайската марка са невероятни, главно заради ниската консумация на гориво, лесното маневриране, издръжливост, но също така и способности. “Все пак те са машини, които включват компоненти от най-високо качество и доказани марки, като двигателите Cummins, ZF автоматична трансмисия, и хидравлични компоненти от Bosch/Rexroth”, казва Еуфразио.

“Заедно с модерната хидравлична система за измерване на натоварването, тези функции осигуряват по-бързо време на цикъла, с по-малко въздействие върху превключването на предавките, което води до намаляване на усилията по време на работа.”

Именно с тази конфигурация на челни товарачи, LiuGong се ангажира да разшири пазарния си дял на челни товарачи в страната, като се има предвид силното присъствие в строителството, селското стопанство, минното дело, горското стопанство и други сегменти.

“Нашата стратегия за увеличаване на пазарния дял е да отворим нови фронтове в стратегически региони в страната, с търговци на дребно, които са в съответствие с нашия план за растеж в Бразилия”, коментира бразилецът. “И последните няколко години бяха много продуктивни в това отношение.”

  Източник: liugongla.com

Related Posts