Топ 10 на производителите на строителна техника в света

Годишна класация на световните производители на строителна техника по данни за продажбите на издание Yellow Table разкрива, че продажбите на строителна техника през 2019 г. са достигнали рекордно високото ниво от 202,7 млрд. долара.

10% повече продажби на строителна техника от 2018г

10. Zoomlion
Тази година китайският производител Zoomlion се издига от 13-то място през 2018 г до челната десетка на производителите на строителна техника. Компанията разполага с широка продуктова гама, която включва багери, булдозери, платформи, бетонови инсталации и сондажно оборудване.

9. Doosan
Южно-корейският производител Doosan се задържа стабилно в тазгодишната класация на Yellow table под номер девет. Компанията, подобно на повечето OEM производители, инвестира сериозно в нови технологии. В края на миналата година Doosan представи решението за управление Concept-X по време на демонстрация в Южна Корея – продуктът позволява автоматизирането на всички опасни строителни работи.

8. Liebherr
Liebherr отбеляза ръст на продажбите на строителна техника, въпреки че и тази година остава под номер 8 в класирането. Компанията се радва на добри продажби в почти всички региони, като Европа – и особено Германия, Франция, Испания и Дания – отчитат силен ръст. Най-значителните печалби обаче са в Северна Америка.

7. Hitachi
Японската Hitachi е реализирала продажби на строителна техника в размер на 8,9 милиарда щатски долара, което е спад спрямо миналата година и компанията пада от номер 4 до номер 7. Япония остава най-големият географски регион за продажби на компанията, въпреки че Северна Америка не изостава.

6. Volvo CE
Volvo Construction Equipment (Volvo CE) също спада в класацията от номер пет на номер шест. Компанията поставя силен акцент върху електрическото строително оборудване, като Volvo CE се ангажира да произвежда само компактни електрически колесни товарачи и багери в бъдеще, вместо традиционните дизелови.

5. Sany
Китайският гигант Sany се изкачва в класацията от номер седем на номер 5 след сериозен скок на продажбите на строителна техника през 2019 г. Позицията номер 5 е най-високата, на която компанията някога е била в Yellow Table.

4. XCMG
Въпреки силното изкачване нагоре в класацията на Sany, XCMG остава пред китайския си конкурент под номер 4. XCMG, който предлага широка гама от продукти, както много от големите китайски производители на строителна техника е все по-фокусиран към развитите пазари като Северна Америка и Европа, за да стимулира допълнително продажбите си. 

Челната тройка

Топ 10 на производителите на строителна техника в света

3. John Deere
Миналата година John Deere се изкачи от номер 9 до номер 3 – нечуваното покачване е поради покупката на Wirtgen Group. Тази година компанията запазва своята позиция на трето място поради силните продажби както на марките John Deere, така и на Wirtgen, включително Benninghoven, Kleemann, Vogele и Hamm.

2. Komatsu
Komatsu запазва традиционната си позиция на второ място в списъка на най-големите производители на строителна техника. Индустриалният гигант отбеляза увеличение на продажбите през 2019 г. Част от фокуса на компанията „Умно строителство“ е нейната автономна система за превоз, като много от електрическите самосвали 930E с ултраклас наскоро бяха тествани в голяма мина в Бразилия.

1. Caterpillar
За пореден път номер едно сред производителите на строителна техника в света, що се отнася до продажбите, е американският гигант Caterpillar. Компанията генерира над 16% от общите продажби на класацията сама.
 

Related Posts