elektricheski-chelen-tovarach

Първият електрически челен товарач в Европа пристигна в Лондон

Челният товарач  856HE е произведена от Liugong е първият в света наличен в търговската мрежа акумулаторен електрически товарач, както и  първият, който компанията е пуснала в Европа.

elektricheski-chelen-tovarach

Машината е пусната в действие в Aggregate Industries Bow Plant в Източен Лондон. Челният товарач ще се използва за товарене на инертни материали, както и в завода за готови бетонови смеси в Лондон, за да поддържа площадката чиста.
21 000 кг машина има 423kwh литиево-желязо-фосфатна батерия с възможност за бързо зареждане от 1,7 часа. Челният товарач е оборудван с 160kw двигател, 3.5m3 капацитет на кофата и може да работи повече от 11 часа при пълно зареждане. Най-важното е, че не използва гориво, няма вредни емисии и произвежда нисък шум и вибрации.
Той се присъединява към първия изцяло електрически бетонобъркачен камион в Лондон в Bow, който беше пуснат по-рано тази година, а електрификацията на автопарка и завода е централна част от по-широкия подход на Aggregate Industries за достигане на нулеви вредни емисии преди 2050 г.

elektricheski-chelen-tovarach-liugong

Кирстин Маккарти, директор по устойчивост на Aggregate Industries, казва: Радваме се, че работим с Liugoing и че сме първият клиент в Европа, който внедрява тази изцяло електрическа техника.Работихме в тясно сътрудничество с производителите, за да направим правилните спецификации и тестове и челният товарач 856HE рутинно осигурява 10-11 часова работа при пълно зареждане и ще бъде истински актив за нашите операции. Aggregate Industries има ясна посока на движение за това как възнамеряваме да достигнем нулеви вредни емисии преди 2050 г. Компанията има много превозни средства и изразходва много гориво, електрификацията на нашия автопарк е ключова част от тази цялостна стратегия.

elektricheski-chelen-tovarach-liugong

Промяната започва с малко и след това набира скорост.  Ние ще пуснем нови електрически превозни средства в целия бизнес през останалата част от 2023 г. и 2024 г., докато достигнем нулеви вредни емисии.

Related Posts